Nyåret firade vi in med goda vännen Yvonne och hennes tre svarta labrador-grabbar Mac, Charlie och Eddi samt fyra huskatter som höll Dipper i herrans tukt och förmaning. Yvonne bor härligt idylliskt i lilla byn Arnäsholm mellan Aplared och Roasjö, ca 2 mil söder om Borås. Förutom god mat hann vi med att planera ett WT vi ska ha i vår och ett jaktprov (officiellt B-prov) som ska hållas sista helgen i augusti. Miljöskadade, högt motiverade, effektiva retrieverjaktnördar – jotack, vi vet!

Året som gått, hur blev då det?
Det började lite i moll i och med Dippers hasledsskada och operation med efterföljande konvalescensperiod. Tre månader i koppel och ytterligare en månad i “aktiv vila” innan träningen kunde sättas igång gjorde att Dipper kom rätt ordentligt på efterkälken mot sin äldre “syster”. Att Leia sedan tog till sig träning mycket snabbare än jag ens kunnat drömma om fick konsekvensen att Dipper än mer blev satt på undantag. Vill med detta säga att det inte är på grund av Dipper själv som hans mål för året inte riktigt uppnåddes. 2 * 2:a pris på B-prov borde varit 2 * 1:a pris (fast noskvalster råder i och för sig ingen över…). Godkänd i högreklass spår (bruks) borde varit uppflyttad till elitklass. Att han klarade uppflyttningen ur lägreklass så fint som han gjorde i våras efter bara ca 5-6 veckors träning är faktiskt en riktigt bra prestation! WT-starterna har i alla fall gått bra.

Dipper mål inför 2010 får därför bli start på A-prov Elit, start på B-prov Elit, något WT Elit och uppflyttning till Bruks Elit (tror inte vi hinner med en start i ekl, höstsäsongen är lite för kort för det).

Leia har uppnått sina mål för 2009 med råge! Inte hade jag i mina vildaste fantasier kunnat tro att vi, när vi påbörjade träningen med framåtsändandet (ett av de mer komplicerade momenten i brukslydnaden) under jul/nyårshelgen, skulle fixa uppflyttning till elitklass redan i april och fem veckor därefter ta första bruks-Certet! (Därefter gjorde jag dessvärre bort mig helt genom att forcera kraven och fick istället för fler cert lov att ta time-out en period). Inför nästa bruksstart (när den nu blir) ska vi vara mycket väl förberedda – båda två! Jakten har också gått över förväntan. 1:a pris i elit redan drygt 2,5 år gammal hade jag inte riktigt vågat hoppas på… Även WT-starterna har gått riktigt bra.

Leias mål inför 2010 är först och främst (förhoppningsvis) Svartalwens första valpkull! Vi ska försöka ta några 1:a pris till på B-prov i Sverige och göra några starter på A-prov. Hinner vi ska vi starta på något B-prov både i Norge och Danmark, kanske även något A-prov i Danmark. Vore ju himla kul också att kunna starta Leia på något bruksprov, men det inte helt lätt att få tiden att räcka till alltid, till både träning och tävling med två hundar och dessutom att fungera som funktionär och domare. Går det så går det!

Själv håller jag fast vid mina tidigare års löften – att försöka påverka min omgivning positivt! Gott nytt år önskas till alla våra vänner!